miercuri, 3 noiembrie 2010

Tehnici de hipnoza: Concepte fundamentale partea 2

Acest articol este continuarea primului articol din seria tehnicilor de hipnoza.

Mintea Conştientă

Mintea Conştientă este punctul de focus al atenţiei. Ne ajută să ne putem concentra la ceea ce facem sau la ce ne gândim în fiecare moment în care suntem conştienţi. Ea este logică şi analitică în abordarea ei. Este de asemenea protectoare şi ne ajută să rezolvăm pe cale logică şi raţională problemele cotidiene pe care le întâlnim. Însă Mintea Conştientă este extrem de limitată comparativ cu Mintea Subconştientă.

S-au făcut numeroase cercetări pentru a determina capacitatea Minţii Conştiente, demonstrându-se că este capabilă să păstreze între 7 şi 9 unităţi de informaţie în orice moment. Pentru că Mintea Conştientă este atât de limitată comparativ cu Mintea Subconştientă, este uşor să observăm de ce majoritatea oamenilor eşuează atunci când încearcă să facă schimbări semnificative în viaţa lor folosind doar efortul Minţii Conştiente (Voinţa).

Pentru a realiza o schimbare permanentă, este necesar ca acea schimbare să fie realizată la nivelul Minţii Subconştiente. Hipnoza ne poate ajuta în acest sens.

Mintea Conştientă are o funcţie protectoare: ne protejează constant de pericolul perceput din punct de vedere raţional, logic, analitic.

Factorul Critic şi rolul acestuia în hipnoză

Factorul Critic este un element al minţii aflat între Mintea Subconştientă şi Mintea Conştientă şi are rolul de a decide dacă o informaţie nouă este acceptată ca fiind “adevărată” sau “falsă”.

Este un mecanism de filtrare, comparând informaţia primită cu cea deja existentă în Mintea Subconştientă.

Atunci când primim o nouă informaţie, Factorul Critic compară această informaţie cu informaţia care este deja stocata acolo. Dacă este în conformitate cu informaţia din Mintea Subconştientă, în special în privinţa credinţelor şi a obiceiurilor, atunci instantaneu, informaţia este lăsată să treacă Mintea Subconştientă şi reîntăreşte acele obiceiuri şi credinţe. Dacă nu, atunci informaţia respectivă este respinsă de Factorul Critic rămânând în zona Minţii Conştiente. Apoi singur mod de a forţa acea schimbare este să folosim puterea Voinţei încercând să o împingem către Mintea Subconştientă, de cele mai multe ori fără prea mare succes.

De aceea este dificil să schimbăm obiceiuri sau credinţe folosind doar Mintea Conştientă (Voinţa).

Este foarte important să înţelegem: dacă o idee, un gând sau un concept este lăsat să ajungă în Mintea Subconştientă, acesta devine o parte a realităţii noastre. Dar pentru că acest lucru să se întâmple, informaţia trebuie să depăşească (ocolească) Factorul Critic al Minţii Conştiente.

Sa luam de exemplu, cazul unui fumător care doreşte să renunţe la fumat – acesta încearcă să renunţe în mod voluntar, conştient, să aprindă o ţigară. Va face eforturi susţinute să se abţină săptămâni sau poate luni de zile, dar la un moment dat voinţa slăbeşte şi îşi aprinde o ţigară. În acel moment a devenit din nou fumător şi tot efortul a fost în zadar.

Voinţa este “adrenalină mentală – ne dă un surplus de energie mentală pentru a trece peste o situaţie dificilă însă rolul voinţei nu este de a produce schimbări de comportament pe termen lung.

Definiţia hipnozei

Iar acum, pentru că avem toate elementele-cheie pentru a înţelege conceptul hipnozei, vreau să revenim la definiţia hipnozei (dată de Departamentul de Educaţie al SUA):

Hipnoza este ocolirea Factorului Critic al Minţii Conştiente şi instalarea gândirii selective acceptate.

Hipnoza ne oferă posibilitatea de a ne elibera de credinţele ce ne limitează într-un anumit domeniu şi de a accepta fără a critica, a analiza sau a raţionaliza o sugestie dorită.

De exemplu, utilizarea hipnozei pentru crearea anesteziei a fost acceptată de Asociaţia Medicală Americană în 1958. Acest lucru a fost demonstrat şi apoi acceptat în practica medicală. Însă, dacă o persoană este absolut convinsă şi păstrează credinţa că mintea sa nu poate crea anestezie, acea persoană nu va putea niciodată să obţină anestezia. (vom discuta pe larg acest subiect la capitolul „Anestezia hipnotică” unde veţi putea urmări şi o demonstraţie filmată).

Altfel spus, instalarea gândirii selective crează o stare de sugestibilitate a minţii care ne dă posibilitatea să ocolim credinţele actuale care ne limitează (credinţe pe care le-am primit în familie sau în societate), astfel încât să acceptam alte credinţe ce ne oferă abilităţi noi.

 

Veti afla mai multe despre Mintea Subconstienta si despre modul ei de functionare in articolul viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu