miercuri, 27 octombrie 2010

Tehnici de hipnoza: Concepte fundamentale partea 1

V-am promis cu ceva timp în urmă ca veţi avea posibilitatea să aflaţi câteva tehnici hipnotice în următoarele articole.

Sa începem cu începutul, şi anume cu definirea şi explicarea conceptelor fundamentale (adică abecedarul hipnozei).

Modelul minţii

Pentru a putea să înţelegem cum funcţionează hipnoza, este necesar să avem un model al minţii. Acest model ne explică modul în care funcţionează mintea noastră în contextul hipnozei.

Voi discuta despre cele 3 aspecte ale minţii: Inconştient, Subconştient şi Conştient şi despre Factorul Critic. Pentru a înţelege mai bine modelul minţii trebuie să ţinem cont de faptul că aceste elemente prezentate sunt considerate ca fiind funcţii ale minţii şi nu părţi fizice ale creierului.

Mai jos, aveţi o reprezentare grafică a acestui model :

image

Mintea Subconştientă

Mintea Subconştientă este acea parte a minţii care ne defineşte întreaga noastră personalitate.

La naştere, Mintea Subconştientă este goală (din aceasta cauză este numita „tabula rasa”). Din primele momente ale vieţii noastre începe să adune informaţii din experienţele pe care le trăim şi în special trăirile emoţionale asociate cu lucrurile care se întâmplă în jurul nostru.

Aceste informaţii sunt păstrate în memoria permanentă. Memoria permanentă conţine toată informaţia pe care am adunat-o de-a lungul vieţii noastre şi poate fi comparată cu o bază de date a unui calculator. Spre deosebire însă de memoria calculatorului, memoria permanentă este nelimitată atât în cantitatea de informaţie pe care poate s-o păstreze, cât şi ca durată (poate să păstreze informaţia de-a lungul întregii noastre vieţi).

O parte din aceasta informaţie aflată în Mintea Subconştientă este transformată în obiceiuri.

Obiceiurile ne fac să reacţionăm automat la întâmplări şi persoane pe care le întâlnim în viaţa noastră.

Aceasta informaţie de asemenea, se transformă şi în credinţe. Credinţele sunt acele concepte pe care le considerăm valide din punctul nostru de vedere, cu toate că s-ar putea să nu avem o dovadă foarte clară în acest sens.

Mintea Subconştientă rezistă la schimbări, lucru care ne este benefic pentru că astfel se conservă o mare parte din energia mentală. Ne ajuta să păstrăm o personalitate consecventă; de asemenea, ne poate crea probleme atunci când dorim să facem o schimbare în felul în care gândim, simţim sau ne comportăm.

Mintea Subconştientă lucrează întotdeauna pentru a ne proteja de lucrurile pe care le simţim periculoase sau le intuim a fi periculoase. Emoţiile sunt elemente generate de Mintea Subconştientă şi rezultă din interacţiunea credinţelor noastre despre cum “ar trebui” să fie realitatea, pe de-o parte, şi percepţiile create ca urmare a experienţei trăite.

Rolul emoţiilor este de a ne semnala că anumite nevoi pe care le avem nu sunt satisfăcute şi de a ne determina să acţionăm pentru a le satisface. De exemplu, atunci când Mintea Subconştientă percepe o situaţie potenţial periculoasă, generează teama. Teama ne determină să acţionăm pentru a evita pericolul (fie real sau doar imaginar). Atunci când percepi că ai fost tratat incorect, subconştientul va genera mânia. Mânia ne determina să acţionăm pentru a restabili corectitudinea într-o anumita situaţie.

Mintea Inconştientă

Mintea Inconştientă este conştiinţa corpului. Aceasta apare înainte de naştere şi este programată să ştie cum să folosească toate acele lucruri pentru a menţine organismul în stare de funcţionare. Ştie cum să respirăm, cum să ne protejăm împotriva infecţiilor, etc.

Mintea Inconştientă este inteligentă şi poate învăţa. Acest aspect a fost descoperit de dr. Ivan Pavlov. El a demonstrat că răspunsurile automate ale corpului, cum ar fi salivarea, pot fi modificate cuplând acest răspuns automat al salivarii cu alţi stimuli, (de exemplu sunetul unui clopoţel).

Uneori Mintea Inconştientă ne poate „programa” să facem lucruri care nu sunt în interesul nostru, cum ar fi cazul unui copil care învăţa să se simtă bolnav pentru a evita să meargă la scoală. Mintea Inconştientă poate atunci să genereze simptomele unei boli (cum ar fi dureri de cap sau de stomac) pentru a-l proteja pe viitor de situaţiile stresante.

Mintea Inconştientă lucrează întotdeauna ca să ne protejeze, nu doar împotriva infecţiilor sau a rănilor, ci şi împotriva unui pericol iminent prin reflexe de apărare.

În misiunea ei de a ne proteja, ne poate face să dorim să folosim substanţe nesănătoase dacă va crede că acestea ne pot ajuta să ne relaxăm sau să facem faţă unor situaţii dificile (stres), generând astfel adicţia pentru o substanţă chimică.

 

In articolul viitor vom vorbi despre Mintea Constienta si despre Factorul Critic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu