miercuri, 17 noiembrie 2010

Tehnici de hipnoza: Concepte fundamentale partea 3

Iţi recomand să citeşti primul şi al doilea articol despre tehnicile de hipnoză – concepte fundamentale.

 

Efectele hipnozei sunt atât de puternice şi de rapide pentru că aceste tehnici lucrează direct cu Mintea Subconştientă, cu percepţiile şi emoţiile, cu obiceiurile şi credinţele pe care le avem.

Puteţi înţelege din figurile de mai jos modul în care funcţionează hipnoza :

image

image

Regulile minţii subconştiente

Din fericire, Mintea Subconştientă, deşi la prima vedere poate părea o amestecătură de emoţii, percepţii şi credinţe, funcţionează după câteva reguli. Aceste reguli ne ajuta să înţelegem mai bine modul în care interacţionează elementele sale.

Fiecare gând sau idee generează o reacţie fizică

Gândurile noastre ne pot afecta toate funcţiile corpului. De exemplu, grija declanşează schimbări chimice în stomac, schimbări care în timp pot duce la apariţia ulcerului. Furia stimulează creşterea nivelului de adrenalină şi produce schimbări în corp. Frica ne afectează pulsul.

Ideile care au o puternică încărcătură emoţională aproape întotdeauna ajung în Mintea Subconştientă pentru că este acea parte a minţii care generează emoţiile. Odată acceptate, aceste idei continuă să producă aceeaşi reacţie în corp de fiecare dată. Pentru a elimina sau a schimba reacţiile negative în corp este necesar să schimbăm declanşatorii emoţionali din Mintea Subconştientă.

Lucrurile pe care Mintea Subconştientă le aşteaptă să se întâmple tind să fie realizate

Creierul şi sistemul nervos răspund la imagini mentale. Nu contează dacă ideea provine din exterior sau este creată în interiorul minţii noastre. Imaginea mentală formată devine un plan de acţiune iar Mintea Subconştientă va folosi tot ceea ce are la dispoziţie pentru a îndeplini acest plan.

De exemplu, grija este o modalitate de a programa o imagine a lucrului sau a situaţiei pe care nu o dorim iar Mintea Subconştientă acţionează pentru a îndeplini ceea ce a fost imaginat (“de ceea ce te temi, de acel lucru nu scapi!”).

Multe persoane suferă de anxietate cronică, situaţie care este pur şi simplu expectativa creată în Mintea Subconştientă a unui lucru teribil care urmează să li se întâmple. Pe de alta parte, ştim cu toţii persoane care par a fi “atinse de magie”. Viaţa pare să le ofere totul fără niciun motiv evident şi spunem că acele persoane sunt pur şi simplu “norocoase”. Ceea ce pare a fi noroc este în realitate expectativă mentală pozitivă, credinţa puternică în faptul că ei merită şi că vor avea succes în tot ceea ce vor realiza.

Astfel putem înţelege de ce “devenim ceea ce credem” sau de ce “devenim ceea ce ne spunem nouă înşine că suntem”. Sănătatea noastră fizică este în mare măsură dependentă de expectativa mentală.

Medicii au observat că dacă un pacient se aşteaptă să rămână bolnav, paralizat, neajutorat, chiar eventual să moară, situaţia la care se aşteaptă tinde să se întâmple. De aceea hipnoza poate fi ajutor pentru a înlătura deznădejdea şi atitudinile negative; în acelaşi timp poate fi folosită pentru a crea o expectativă pozitivă şi plină de speranţă – expectativa de a fi sănătos, puternic şi a te simţi bine – expectativă care tinde să se realizeze.

Pentru ca o persoană să obţină un succes permanent cu un tratament medical, dietă, etc. (inclusiv hipnoza), trebuie să păstreze expectativa mentală a succesului.

Altfel spus, dacă un fumător se aşteaptă să reînceapă să fumeze, chiar dacă lucrează cu cel mai bun hipnotist din lume, va eşua pentru că va fi doar o chestiune de timp până va începe să fumeze din nou. Imaginea pe care o păstrează în subconştient despre sine este imaginea fumătorului iar aceasta imagine ii conturează identitatea şi comportamentul.

Data viitoare vom vorbi despre alte câteva principii fundamentale si tehnici de hipnoza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu