luni, 22 noiembrie 2010

Tehnici de hipnoza: Concepte fundamentale partea 4

Iată si continuarea articolului trei din serie.

Imaginaţia este mult mai puternică decât ceea ce cunoaştem în contextul

mintii umane

Albert Einstein a concluzionat acest principiu în citatul sau celebru “Imagination is more important than knowledge”.

Aceasta este o regulă importantă de ştiut atunci când folosim hipnoza şi construim imagini în Mintea Subconştientă, fie că dorim să înlăturăm sau modificam ideile vechi care ne împovărează, sau vrem să construim idei noi care ne ajută.

Imaginaţia conduce foarte uşor raţiunea

Acesta este motivul pentru care anumite persoane intra orbeşte în anumite situaţii sau se comportă iraţional într-o situaţie. Crimele violente generate de gelozie sunt aproape întotdeauna cauzate de o imaginaţie nestăpânită de raţiune.

Majoritatea dintre noi ne simţim superiori acelora care sunt înşelaţi de escroci şi îşi pierd banii sau acelora care urmează orbeşte un demagog ca şi Hitler. Dar suntem adesea orbiţi de propriile noastre superstiţii, prejudecăţi şi credinţe lipsite de raţiune. Orice idee încărcată de o emoţie puternică cum ar fi ura, furia, iubirea sau credinţele noastre puternice politice, religioase, de obicei nu pot fi modificate doar folosind raţiunea şi voinţa.

Acest principiu se mai numeşte şi legea conflictului. Altfel spus, când imaginaţia (emoţia) şi logica sunt în conflict, imaginaţia (emoţia) va triumfa aproape întotdeauna.

Odată ce o idee a fost acceptată de Mintea Subconştientă ea va rămâne

acolo până când va fi înlocuită de o alta idee (cu cât ideea rămâne mai

mult, cu atât mai greu va fi să o înlocuim).

Odată acceptată, o idee tinde să devină un obicei de gândire fix. Astfel se formează obiceiurile, atât bune cât şi rele. Prima dată este gândul şi apoi urmează acţiunea. Avem atât obiceiuri de gândire cât şi obiceiuri de a acţiona, însa gândul sau ideea declanşează acţiunea.

Astfel este evident: dacă dorim să ne schimbăm felul de a acţiona (sau un comportament) este necesar să ne schimbăm ideea pe care o avem despre acel comportament. Acceptăm ca fiind universal adevărate anumite lucruri : de exemplu, ideea că Soarele răsare la est şi apune la vest şi acceptăm această idee ca fiind adevărată chiar dacă în ziua respectivă este înnorat şi nu vedem Soarele.

Noi păstrăm obiceiuri şi concepţii care nu sunt corecte, nu sunt valide în mod obiectiv, însa totuşi sunt întipărite şi adevărate în mintea noastră.

Unii oameni cred că în momente critice (în care simt o emoţie negativă – supărare, stres, singurătate, teamă) trebuie să fumeze o ţigară sau să mănânce dulciuri, să ia un calmant sau să bea alcool pentru a-i ajuta să depăşească acel moment. Acest lucru nu are un fundament real, dar ideea este adânc înrădăcinată în Mintea Subconştientă şi este un obicei fix de gândire sau/şi de comportament.

Încercarea de a schimba acea idee sau comportament în stare conştientă va întâmpină rezistenţă din partea Minţii Subconştiente.

Fiecare sugestie primită şi acceptată crează mai puţină rezistenţă

următoarei sugestii

Cu cât un obicei persistă de mai mult timp, cu atât este mai uşor de realizat. Odată ce un obicei este format, devine automatism şi este dificil de înlăturat. Altfel spus, odată ce o sugestie a fost acceptată de Mintea Subconştientă, devine mai uşor pentru următoarele sugestii similare să fie acceptate şi urmate.

Un simptom indus emoţional tinde să producă schimbări în corp dacă

persistă mult timp

Mai mult de jumătate din afecţiunile organismului sunt cauzate de o reacţie a sistemului nervos la idei negative păstrate în Mintea Subconştientă.

Exista într-adevăr afecţiuni cauzate de germeni, paraziţi, viruşi, etc. Dar în acelaşi timp, dacă ne temem că vom fi bolnavi, şi vorbim constat despre “dureri de cap” sau “dureri de stomac”, în timp pot apărea schimbări de natură organică iar problemele devin reale, fizice. Mintea şi corpul sunt inseparabile. De aceea dacă vom continua să discutăm sau să ne gândim în mod constant la “durerea de cap” sau la “durerea de stomac”, în timp vom genera acele schimbări în organism.

Atunci când lucrăm cu Mintea Subconştientă şi funcţiile acesteia, cu cât

efortul conştient este mai mare, cu atât mai mic va fi răspunsul

subconştient

Aceasta regulă dovedeşte că “puterea voinţei” nu se aplică pentru Mintea Subconştientă!

De exemplu, cu cât încercăm mai mult să adormim, cu atât mai greu ne ia somnul. Regula este: “Când lucrăm cu Mintea Subconştientă, nu forţaţi apariţia rezultatului”.

Aceasta înseamnă că este necesar să creăm expectativa mentală pozitivă că problemele pot (şi vor) fi rezolvate. În timp, vom învăţa ca uneori este mai bine să “lăsăm lucrurile să se întâmple” decât să încercăm “sa forţăm apariţia rezultatului”.

Aplicarea acestor principii în tehnicile hipnozei ne oferă “pârghia” necesară pentru a realiza transformări profunde, la nivelul subconştientului. Orice tehnică folosită în hipnoză trebuie să fie în concordanţă cu aceste “legi” pentru a crea transformări viabile şi permanente.

Pentru a putea folosi cu succes tehnicile hipnozei sunt necesare cel puţin 2 elemente: primul este crearea unei expectative mentale pozitive (despre care tocmai am discutat).

Cel de-al doilea element este eliminarea concepţiilor greşite care generea teamă faţă de hipnoză. Majoritatea persoanelor au numeroase concepţii greşite despre acest domeniu, iar atât timp cât o persoană se teme de hipnoză, şansele de a obţine transformările dorite cu ajutorul hipnozei sunt inexistente.

In articolul viitor voi demonta cele mai întalnite conceptii eronate despre hipnoză create de către mass-media sau literatura “de specialitate”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu