luni, 31 ianuarie 2011

Tehnici de hipnoza: nivelele hipnozei si sugestia directa partea 1

Hipnoza este un proces

Hipnoza nu este o stare “constantă” ci este un proces ce trece prin mai multe etape succesive. Cu cât o persoană se află la un nivel “mai adânc” al hipnozei, cu atât acea persoană devine mai sugestibilă. Sugestibilitatea este capacitatea de a accepta informaţiile dorite ocolind Factorul Critic al Minţii Conştiente.

Inducţia hipnotică

Inducţia hipnotică este un set de instrucţiuni sau de gesturi care ajută o persoană să obţină o stare de hipnoză. Exista extrem de multe modalităţi de a obţine hipnoza, de la cele clasice, în care hipnotistul mişcă celebrul pendul în faţa persoanei respective, până la inducţiile extrem de rapide folosite în hipnoza de scenă.

Eu prefer inducţia Elman – o inducţie de tip rapid ce permite obţinerea nivelului 4 de transă în 3-4 minute, însa de multe ori folosesc inducţii instantanee, ce permit obţinerea transei… instantaneu.

Nivelele hipnozei

Tranziţia de la starea de conştiinţă normală către cea mai “adâncă” stare hipnotică este realizată trecând prin etape intermediare, cuantificate cu ajutorul unor scale hipnotice.

Cea mai folosită dintre acestea este scala Harry-Arons ce descrie fenomenul hipnozei pe 6 nivele:

1. Nivelul hipnoidal. Este caracterizat prin catalepsia unor grupe mici de muşchi, de regulă muşchii pleoapelor. În acest context catalepsia reprezintă blocarea unor grupe de muşchi produsă prin sugestie.

2. Nivelul uşor al hipnozei. Este caracterizat prin catalepsia unor grupe mai mari de muşchi, de regulă catalepsia braţului produsă prin sugestie.

3. Nivelul mediu al hipnozei. Acesta este caracterizat prin catalepsia întregului corp. Aceste prime 3 nivele ale hipnozei sunt nivelele cataleptice caracterizate prin relaxare fizică. Următoarele 3 nivele reprezintă stările adânci de hipnoză necesare pentru realizarea transformărilor profunde la nivelul subconştientului.

4. Nivelul de prag al somnambulismului. Este caracterizat prin amnezia (uitarea) unor informaţii produsă prin sugestie. Testul clasic pentru amnezie este cel al amneziei numerelor – inclus în inducţiile hipnotice tip Elman.

Este primul nivel de “relaxare” al minţii conştiente în care pot fi produse schimbări perceptuale, cum ar fi analgezia. Analgezia în acest context înseamnă eliminarea senzaţiei de durere realizată prin sugestie.

5. Nivelul somnambulismului. Este un nivel în care pot fi produse schimbări perceptuale profunde, cum ar fi anestezia. Anestezia în acest context înseamnă eliminarea oricărei senzaţii tactile dintr-o anumită parte a corpului. De asemenea, în acest nivel de hipnoză pot fi produse halucinaţii pozitive pentru oricare dintre cele 5 simţuri (vizual, auditiv, tactil, gustativ sau olfactiv).

Halucinaţia pozitivă este percepţia (prin sugestie) a unui anumit stimul ce nu există în realitate, fie că este vorba de o imagine, un sunet sau o senzaţie.

6. Nivelul somnambulismului profund. În plus faţă de nivelul precedent, în acest nivel pot fi experimentate halucinaţiile negative. Halucinaţia negativă este lipsa percepţiei (prin sugestie) a unui anumit stimul care există în realitate.

Ultimele 3 nivele ale hipnozei stabilesc transa necesară transformărilor profunde la nivelul Minţii Subconştiente. Pentru fiecare dintre acestea, există teste specifice, unele dintre ele fiind evidente pentru persoana ce experimentează hipnoza, iar altele ascunse, în care persoana respectivă nu “conştientizează” că este testată.

Semnele instalării hipnozei

Există câteva elemente care ne pot arăta instalarea hipnozei. Aceste semne nu sunt specifice neapărat unui anumit nivel al transei, însa ne pot informa că persoana respectivă se află în hipnoză. Aceste semne ale instalării hipnozei sunt foarte dificil de mimat de către o persoană ce nu se află în hipnoză pentru că reprezinta reacţii declanşate de mintea subconştientă (reacţii fiziologice).

Acestea sunt:

  • mişcarea rapidă a pleoapelor (Rapid Eye Movement – REM);

  • creşterea temperaturii corpului;

  • înroşirea ochilor şi a pielii;

  • lăcrimarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu