vineri, 8 iunie 2012

Ce este (auto)hipnoza?

Am scris până în acest moment o serie de articole despre hipnoză şi despre  tehnicile de folosire a hipnozei pentru a crea schimbări pozitive: de la cele obişnuite, de comportament, de eliminare a obiceiurilor nedorite şi până la cele complexe, de vindecare a unor boli “incurabile”.
Am observat că oricâte informaţii aş oferi, majoritatea oamenilor păstrează în minte (la nivel conştient sau ...subconştient) întrebarea: „Ce este până la urmă hipnoza?”
Doresc să aduc prin acest articol mai mult decât un simplu răspuns acestei întrebări: doresc să îţi arăt că cele mai frumoase, mai plăcute, mai memorabile lucruri din viaţa unui om se întâmplă... atunci când eşti  în hipnoză!
Ce este hipnoza?
Hipnoza este o stare a minţii în care facultatea critică este suspendată temporar iar sugestibilitatea faţă de informaţiile primite creşte exponenţial comparativ cu starea „obişnuită”. Astfel încât aceste informaţii selective se instalează rapid la nivelul minţii subconştiente şi devin realitate. Doar dacă persoana respectivă doreşte să le accepte!

Voi începe prin a face câteva afirmaţii. Şi apoi voi aduce argumente pentru fiecare dintre acestea:
1.    Starea de hipnoză este starea naturală a omului;
2.    Este cea mai sigură stare în care ne putem afla vreodată ;
3.    Este starea în care învăţăm cel mai bine;
4.    Este starea care oferă corpului şi minţii condiţiile optime  de regenerare şi de vindecare;
5.    Este starea care ne ajută „să fim oameni”: altfel, am fi doar nişte roboţi!
6.    Este cea mai plăcută stare în care ne putem afla;


1.    De ce este hipnoza starea naturală a omului?
Pentru că ne naştem în această stare şi rămânem aşa până la vârsta de 7-9 ani. În această perioadă învăţăm uşor şi fără efort lucruri pe care, ca şi adulţi, probabil că ne-ar fi foarte greu, dacă nu imposibil să le deprindem.
Doar pentru ca un copil să înveţe să facă primii paşi, trebuie să  folosească peste 150 de muşchi într-un tempo şi secvenţialitate perfectă. Dacă ar trebui să „înţeleagă” raţional întreaga schemă, cu siguranţă nimeni nu ar învăţa să meargă vreodată. Cu toate acestea, un copil nu îşi foloseşte „intelectul” ci capacitatea minţii subconştiente de a modela şi de a învăţa rapid, uşor şi fără efort!

2.    De ce este hipnoza cea mai sigură stare în care ne putem afla?

Pentru că atunci când ne simţim în siguranţă, mintea conştientă, raţională se poate deconecta, iar noi ne simţim bine. Atunci când ne relaxăm şi urmărim un film sau citim o carte bună ne simţim în siguranţă, iar imaginaţia noastră ne transpune în experienţa respectivă.
Atunci când suntem cu persoana iubită, factorul critic....zboară pe fereastră! Şi ne simţim în siguranţă. Pentru că suntem în siguranţă!


3.    De ce putem învăţa cel mai bine atunci când suntem în hipnoză?
Hipnoza nu înseamnă doar transă – adică o stare în care suntem cu ochii închişi. Hipnoza înseamnă suspensia temporară a factorului critic şi instalarea gândirii selective.
Atunci când suntem la un curs care ne face plăcere şi ascultăm o persoană căreia îi putem oferi încrederea, respectul şi deschiderea noastră – învăţăm mult mai uşor şi mult mai rapid! Primim informaţia respectivă fără efort – suntem pur şi simplu absorbiţi de ceea ce auzim, vedem sau simţim. În plus, reţinem mult mai uşor şi adesea, pentru totdeauna!
Secretul memoriei de lungă durată este asocierea: capacitatea minţii de a asocia o informaţie nouă cu ceea ce este deja întipărit în mintea noastră pentru a crea apoi legăturile neuronale la nivel cerebral. Această capacitate a creierului uman se numeşte neuro plasticitate.

Atunci când învăţăm într-o stare de „relaxare”, imersaţi în informaţie – creăm instantaneu asocieri şi „ancorăm” pentru totdeauna informaţia respectivă. O transformăm în cunoştinţe fundamentale, în credinţe, în abilitaţi, în comportamente şi, în final, într-o identitate. Aşa ajungem să ne alegem o profesie, o pasiune, un partener de viaţă – atunci când lăsăm mintea noastră să fie sugestibilă, impresionabilă fată de lucrurile pe care le învăţam!

4.    De ce este hipnoza o stare în care corpul se reface?

Sistemul nervos vegetativ (SNV) reglează activitatea organelor interne.
SNV are 2 componente: cea simpatică şi parasimpatică. Cele 2 componente funcţionează antagonic: adică ori este în stres, ori în relaxare (adică în refacere). O stare o anulează pe cealaltă.

În condiţii de activitate obisnuită (şi în special în cele de stres) funcţionează cu precădere componenta simpatică: muşchii se tensionează, creşte ritmul şi presiunea cardiacă. Adrenalina mobilizează energia din corp şi o orientează spre acţiune!
Sângele din viscere se mobilizează în membre pentru a lupta sau a fugi din faţa pericolului!
Ce înseamnă asta? Înseamnă că sistemul digestiv, reproducător şi imunitar sunt suprimate! Şi e firesc să fie aşa: dacă te fugăreşte un leu, ce rost mai are să mai consumi energie pentru digestie sau pentru a lupta cu o infecţie? Mai bine alergi cât te ţin picioarele şi vezi mai târziu cum rezolvi tu celelalte nevoi ale organismului tău. Nu întâmplător,  primele semne ale stresului cronic se regăsesc în problemele sistemului digestiv (ulcere, gastrite) sau în scăderea imunităţii!

Atunci când suntem în siguranţă.....ne putem relaxa. Starea de hipnoză activează componenta parasimpatica, iar organismul se regenerează şi sistemul imunitar funcţionează la capacitate maximă!
 Cu alte cuvinte, relaxarea (în special cea hipnotică) dă posibilitatea organismului să se regenereze şi să-şi restabilească starea de sănătate!

5.    V-aţi gândit vreodată ce ne face sa fim oameni?

Blaise Pascal spune că „Omul nu este decât o trestie gânditoare” . După părerea mea, aceasta afirmaţie  este parţial corectă. Cred că omul este o combinaţie extraordinară dintre raţiune şi emoţie, dintre gândire şi trăire, dintre logică şi intuiţie. Un echilibru delicat.
Pot să spun că am întâlnit persoane care încearcă să-şi reprime emoţiile, să trăiască doar cu ajutorul minţii raţionale, logice, analitice, reci. Şi pot spune că nu întâmplător au ajuns la mine – pentru că, într-un mod paradoxal, doar înţelegerea logica a unor concepte nu rezolvă problema.
Pot spune din experienţă că o persoană se simte bine (fizic, mental, emoţional şi spiritual) atunci când mintea conştientă, raţională este în acord cu trăirile, cu emoţiile din subconştient. Şi cu vibraţia spirituală înaltă din zona supraconştientului....

Însă despre supraconştient...vom discuta într-un alt articol!

6.    De ce este cea mai plăcută stare?

„Viaţa nu este măsurată în numărul respiraţiilor noastre, ci în acele momente care ne opresc respiraţia” - Hilary Cooper
Am fost odată invitat să vorbesc într-o emisiune televizată la postul 10TV despre hipnoză şi am făcut afirmaţia că cele mai frumoase momente ale vieţii noastre le petrecem în starea de hipnoză: bucuria de a primi dragostea mamei şi de a fi hrăniţi, chiar din momentul în care ne naştem, bucuria de a fi încurajaţi, ţinuţi de mână şi apreciaţi atunci când facem primul pas.
Fericirea şi exaltarea primei iubiri, pasiunea primului sărut, bucuria de a trăi toate acele momente magnifice ale vieţii noastre: de a fi prezenţi, absorbiţi total, de a simţi emoţiile, de a trăi viaţa cu pasiune.
Moderatorul emisiunii, Dan Tudor, a descris un astfel de moment al vieţii sale pe care l-a trăit „cu sufletul la gură”: golul magistral dat de Gică Hagi la Campionatul Mondial din '94. Un moment în care practic, timpul s-a oprit, gândurile s-au oprit, un moment al speranţei, al emoţiei profunde (aşa cum doar un microbist adevărat o trăieşte).
Vorbind despre acest moment l-am văzut practic retrăind exaltarea şi bucuria – din punct de vedere tehnic – o regresie hipnotică!


În final, ,,hipnoza” nu este decât un cuvânt, o etichetă fără valoare. Valoarea acesteia i-o dai chiar tu: spune-i relaxare, stare de bine, bucurie şi....dragoste!
Vorba scriitorului Marin Preda: „Dacă dragoste nu e....”

Aşadar, prietene, aminteşte-ţi cele mai plăcute momente ale vieţii tale – şi apreciază ce înseamnă hipnoza pentru tine!

Un comentariu:

  1. Stiu ca tot ceea ace faci este extrem de folositor.Spun mereu si eu despre tine si despre voi.Va salut cu mult drag.Mi-e tare dor sa vorbim.Am avut alte cautari si gasiri in perioada asta.Numai bine.Maria

    RăspundețiȘtergere