marți, 1 martie 2011

Tehnici de hipnoza – Iertarea

Regresia hipnotică este un instrument extraordinar de a descoperi sursa problemei şi de a înlătura informaţiile eronate asociate evenimentului. De multe ori doar această “înţelegere lăuntrică” a situaţiei este suficientă pentru a înlătura cauza şi în acelaşi timp problema din viaţa “clientului”.

Însă, exista cazuri în care acţiunile altor persoane care au participant la acel eveniment (numite Ofensatori), generează emoţii negative extrem de puternice. Acele emoţii joacă rolul unui “declanşator” pentru comportamentului nedorit. Atâta timp cât acea emoţie există în subconştientul “clientului”, “Ofensatorul” continuă să-l rănească emoţional. Mai mult, odată cu trecerea timpului, situaţia are şanse mari să se înrăutăţească deoarece fiecare situaţie similară (SSE) reîntăreşte emoţia negativă şi în consecinţă comportamentul nedorit.

De cele mai multe ori emoţiile generate de către “Ofensator” sunt : teama, furia şi vinovăţia. Aceste 3 emoţii negative sunt responsabile pentru aproape toate comportamentele nedorite, fie că este vorba de mâncat în exces sau de teama de a ţine un discurs în public.

Cea mai bună tehnică de a neutraliza “Ofensatorul” şi emoţiile asociate este de a ierta această persoană (şi toate persoanele cu rol de ofensator descoperite în regresia hipnotică).

Ce înseamnă iertarea ?

Iertarea este un proces ce se desfăşoară în mai multe etape. Însă înainte de a trasa aceste etape vreau să vă explic ce înseamnă iertarea :

Iertarea nu înseamnă a scuza “Ofensatorul” pentru faptele comise : înseamnă a înţelege că acea persoană a acţionat în modul în care a fost “programată”. Fiecare om acţionează în funcţie de programele din subconştient , în funcţie de de modul în care a învăţat să reacţioneze într-o anumita situaţie. De asemenea, înseamnă să realizăm că acea persoană nu avea nicio altă opţiune de a acţiona altfel.

Iertarea nu are nicio valoare dacă este privită că un simplu cuvânt. A ierta cu adevărat înseamnă a înţelege că evenimentele întâmplate nu mai pot fi schimbate, iar singurul mod de a ne elibera de povara emoţională cauzată de către Ofensator este să-i transmitem acceptare şi iubire necondiţionată.

Iubirea este antidotul necesar pentru a neutraliza furia, teama şi vinovăţia. Este absolut esenţial să se înţeleagă importanţa alegerii de a ierta : atâta timp cât vom alege “să îi oferim acceptare şi iubire necondiţionată” Ofensatorului, vom fi liberi de toate constrângerile emoţionale provocate de acea persoană.

Hipnoza ne oferă posibilitatea extraordinară de a transmite aceste informaţii unei persoane aflate într-o stare ridicată de sugestibilitate. Iertarea crează o transformare pozitivă extrem de puternică, deoarece întregul proces se realizează la nivelul identităţii acelei persoane, adică la nivelul Minţii subconştiente.

De cele mai multe ori o emoţie negativă este simţită că o tensiune într-o anumită parte a corpului. De cele mai multe ori aceasta tensiune se acumulează la nivelul organelor controlate de către sistemul nervos autonom. Pentru unele persoane acesta tensiune se află la nivelul stomacului provocând ulcerul gastric. La alte persoane apare la nivelul căilor respiratorii şi se numeşte astm.

Odată realizata iertarea, acea tensiune dispare şi odată cu ea va dispărea şi afecţiunea respectivă. Senzaţia pe care persoana o simte este de uşurare, de eliberare, de linişte fizică, emoţională şi sufletească.

Iertarea înseamnă eliberarea din lanţurile emoţionale şi aduce cu sine o perspectivă nouă pozitivă din toate punctele de vedere în viaţa unei persoane.

După finalizarea procesului de iertare, sugestiile directe pentru schimbări pozitive pătrund din Mintea Subconştientă “la fel cum apa intra într-un burete uscat” pentru că nu mai exista nicio rezistentă emoţională, nicio contradicţie intre elementele subconştientului şi cele ale viitoarei transformări pozitive dorite.

Odată ce perspectiva distorsionată a realităţii a fost corectată, chiar şi fără sugestia directă acea persoană va obţine schimbări pozitive profunde. La fel cum organismul vindeca după rană fizică, în acelaşi fel mintea subconştientă “se vindeca” odată ce trauma emoţională a fost înlăturată.

Efectele iertării sunt pur şi simplu miraculoase!

Iertarea are două componente şi este recomandat să fie realizate în această ordine :

1.Iertarea celorlalte persoane care au “rănit” clientul

Acest proces se realizează în etapele următoare :

Crearea unei cadru specific (camera rotundă) : Este preluată după tehnicile Gestalt create de Fritz Pearls : - persoanei aflata în hipnoză i se cere să-şi imagineze o cameră rotundă în care se află 2 scaune faţă în faţă. Într-unul dintre scaune va sta ea, în celalalt va sta Ofensatorul.

Readucerea şi accentuarea emoţiei negative : “Clientul” este încurajat sa-i spună “Ofensatorului” modul în care acesta din urmă l-a rănit. În acest timp hipnotistul joacă rolul unui antrenor care îl încurajează să dea frâu liber sentimentului. Scopul este de a crea o abreacţie emoţională, de a ajuta “clientul” să simtă sentimentul respectiv la cote maxime. Vă amintiţi de una din regulile minţii subconştiente : “Atunci când emoţia şi raţiunea sunt în conflict, emoţia va triumfa întotdeauna. Pentru a fi capabil să realizeze iertarea, emoţia trebuie “extenuată”. Şi cum poate fi mai bine realizat acest lucru decât aducând această emoţie la un nivel maxim şi ajutând “clientul” să îşi consume energie emoţională!

Aducerea înţelegerii în privinţa acţiunilor Ofensatorului : Odată ce am neutralizat emoţia, avem posibilitatea “sa aducem în scenă raţiunea” şi să ajutăm clientul să înţeleagă şi să accepte faptele Ofensatorului. Scopul hipnotistului este de a ajuta “clientul” să ierte Ofensatorul pentru tot ceea ce i-a făcut. Iar acum vom da posibilitate “Ofensatorului “sa răspundă acuzaţiilor “clientului”!

Va reamintiţi că întregul proces se petrece într-o stare adâncă de hipnoză (nivelul 5 sau 6) iar hipnotistul foloseşte halucinaţia pozitivă punând “clientul” în postura “Ofensatorului”. Ei bine,”clientul” se asociază cu cealaltă persoană şi răspunde acuzaţiilor aducând argumente. Aceste argumente sunt de fapt percepţiile “clientului” despre situaţia “Ofensatorului”. Aceste percepţii au fost reprimate, ascunse de emoţia negativă. Acum însa el are posibilitatea să le scoată la suprafaţa, aducând înţelegere în privinţa situaţiei întâmplate, atât din punctul de vedere al persoanei care a suferit cât şi din punctul de vedere al celei care a produs suferinţa.

Iertarea Ofensatorului : Odată ce am finalizat etapa precedentă, am creat momentul favorabil iertării. În acest moment, tensiunea emoţională asociată Ofensatorului este neutralizată iar “clientul” are o perspectivă completă asupra evenimentelor. Acum va înţelege că iertarea este emoţia care îl eliberează de evenimentele din trecut.

Iertarea tuturor persoanelor implicate : După ce a iertat Ofensatorul (care este de regula persoana care i-a provocat “clientului cel mai mare disconfort), hipnotistul va încuraja “clientul” să ierte toate persoanele care i-au făcut rău. Acest proces este mult mai rapid pentru că are un precedent şi aplică o altă regulă a Minţii Subconştiente : “Fiecare sugestie primită şi acceptată crează mai puţină rezistenţă următoarei sugestii”.

Permanentizarea iertării : Pentru ca transformările pozitive realizate prin iertare să devină permanente, este necesar că persoana să păstreze din acel moment o atitudine continuă a iertării începând din acel moment. Şi nu este deloc greu să păstreze această atitudine odată ce a experimentat sentimentul extraordinar de eliberare. Şansele ca problema să recidiveze sunt minime deoarece Mintea Subconştientă reacţionează pozitiv reîntărind orice comportament care ne ajuta “sa ne simţim bine”.

2. Iertarea propriei persoane

Iertarea propriei persoane este o continuare firească a procesului de iertare al celorlalţi, şi se concentrează asupra eliminării sentimentului de vinovăţie.

Vina necesita întotdeauna o pedeapsă. Sentimentul de vinovăţie, aflat la nivelul Minţii Subconştiente, ne sabotează încercările de transformare pozitivă pe care dorim să le realizam. Iertarea propriei persoane ne eliberează complet şi definitiv de aceasta nevoie de ne autopedepsi în permanenţă pentru greşelile făcute în trecut. As putea asemăna acest proces cu o “eliberare din închisoarea propriei minţi”, pentru că oriunde am fi, fiecare dintre noi poartă cu sine teama, vinovăţia sau supărarea, emoţii ce ne pedepsesc în fiecare zi şi ne condamnă să trăim o viaţa limitată.

Procesul iertării propriei persoane este realizat într-un mod similar cu cel prezentat mai sus, cu excepţia faptului că în celalalt scaun, în locul Ofensatorului este aşezată acea „Parte” a clientului care este responsabilă pentru toate greşelile făcute în întreaga sa viaţă.

În acest caz se foloseşte un caz particular al Terapiei Parţilor prin disocierea percepţiei în 2 parţi distincte : partea“vinovată” şi partea care a suferit din cauza lucrurilor făcute de către partea “vinovată”.

În final Sugestia Directă “pune cireaşa pe tort” şi reîntăreşte prin sugestii pozitive schimbările dorite.

Ultimele doua tehnici hipnotice sunt tehnicile care fac diferenţa dintre un program de hipnoză obişnuit, bazat doar pe sugestie directă având rezultate obişnuite şi un program ce oferă transformări profunde, lucrând cu emoţiile şi remodelând efectul negativ cauzat de aceste emoţii.

Tehnicile sugestiei directe sunt excelente pentru hipnoza de scenă sau pentru transformări obişnuite. Însă tehnicile avansate, cum ar fi regresia hipnotică şi procesul iertării oferă posibilitatea de a realiza “miracole” în domeniul transformării personale.

De aceea, hipnoza poate să aducă rezultate atunci când orice altă metodă a eşuat. Pentru că nicio altă abordare nu lucrează cu atâta precizie şi eficacitate cu resursele Minţii Subconştiente. Nicio altă metodă nu poate crea atâtea “miracole” cu o rată de “apariţie” atât de mare ca şi hipnoza. Nicio alta metodă nu poate aduce efecte atât de puternice într-un timp atât de scurt.

În final mai exista un ultim aspect important ce poate influenţa întregul proces : persoana ce conduce întregul proces : hipnotistul.

Un hipnotist foarte bun are cel puţin două calităţi : prima dintre acestea este pregătirea adecvată pentru această profesie. Această pregătire înseamnă cunoaşterea, utilizarea şi adaptarea tehnicilor care dau cele mai bune rezultate pentru cei cu care lucrează.

Cea de-a doua calitate este dorinţa necondiţionată de a le oferi un ajutor real acelora care au nevoie şi doresc să fie ajutaţi. Aceasta dorinţă necondiţionată se numeşte pasiune şi este elementul ce ridică această profesie la nivelul de artă.

Un artist nu va înceta vreodată să înveţe şi să-şi perfecţioneze tehnica pentru a-i servi mai bine pe semenii sai. El înţelege că în final, doar rezultatul obţinut de aceştia contează cu adevărat.

Hipnoza este probabil cea mai puternică metoda de transformare, este o “vioara Stradivarius” în orchestra acestui domeniu vast al dezvoltării personale. Iar artistul care a învăţat să “cânte la aceasta vioara Stradivarius” are posibilitatea de a le oferi semenilor sai puterea de a-şi schimba viaţa într-un mod extraordinar!

2 comentarii:

  1. Este interesant articolul despre iertare.Insa nu se poate face iertarea pur si simplu, fara hipnoza?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bineinteles ca se poate face si fara hipnoza.Insa hipnoza poate ajuta o persoana sa parcurga acest proces de transformare personala mult mai repede si mult mai eficient.
    Este ca si cum ar trebui sa ajungi de la Bucuresti la Berlin.Poti sa mergi pe jos, cu bicicleta, cu masina sau cu avionul.
    Durata calatoriei si comfortul difera in functie de alegerea mijlocului de transport.

    RăspundețiȘtergere