vineri, 11 iunie 2010

Autosugestia: răspunsul pentru o schimbare rapidă?

Vă reamintesc definiţia hipnozei prezentată în articolul precedent: hipnoza este ocolirea factorului critic al mintii conştiente şi acceptarea gândirii selective acceptate.

Se spune că hipnoza este de fapt autohipnoză iar autohipnoza este autosugestie. Poate fi autosugestia calea către schimbarea pe care o dorim? Răspunsul este un DA categoric!

Dar… cum funcţionează autosugestia?

Cu toţii am încercat probabil să ne “autosugestionam” repetând afirmaţii pozitive sau încercând să “gândim pozitiv”. Probabil, pentru majoritatea metoda “autosugestionării” nu a funcţionat. Să vă spun şi de ce. Pentru că aţi folosit mintea conştientă pentru acele afirmaţii, pentru că factorul critic al minţii conştiente a respins imediat acele afirmaţii sau sugestii, pentru că v-aţi străduit prea mult în mod conştient. Sună ciudat, dar de multe ori mintea conştientă este cea mai mare piedică în calea învăţării şi a transformării.

Una din regulile minţii subconştiente este următoarea: “Cu cât activitatea conştientă este mai mare, cu atât mai mic va fi răspunsul subconştient”. Vă dau două exemple în acest sens: cu cât încercăm să adormim, încercând în mod conştient să facem acest lucru, cu atât mai dificil este să reuşim.

Altă comparaţie: gândiţi-vă la modul în care învaţă un copil să meargă. Trebuie să înveţe să-şi coordoneze sute de muşchi doar pentru a face câţiva paşi. Sau gândiţi-vă că învaţă zeci de cuvinte în fiecare zi timp de câţiva ani de zile. Şi toate aceste lucruri le învaţă într-un mod pasiv.

Informaţia ajunge direct în subconştient iar schimbările sunt imediate şi de cele mai multe ori permanente. Factorul critic apare intre 5 şi 12 ani, iar până atunci un copil reţine orice informaţie la care are acces. El învaţă fără efort iar acele cunoştinţe vor fi păstrate permanent în mintea subconştientă.

Revenind la autosugestie

Autosugestia funcţionează atunci când factorul critic al minţii conştiente este eliminat sau ocolit. Funcţionează când efortul conştient este minim, când nu încercăm să realizăm schimbarea. Practic, este conceptul de a învăţa fără a încerca să înveţi.

Autosugestia funcţionează atunci când CREZI

Crezi că este posibil să realizezi ceea ce iţi doreşti şi ştii că poţi să faci ca acel lucru să se întâmple.

Este modalitatea de a-ţi crea propria realitate, odată ce accepţi sugestiile pe care ţi le doreşti. Revin la definiţia hipnozei: “Hipnoza este ocolirea factorului critic al minţii conştiente şi instalarea gândirii selective acceptate”. “Gândirea selectivă acceptată este sugestia pe care dorim să o realizăm, odată ce am “ocolit” factorul critic al minţii conştiente.

Poate suna puţin dificil dar voi exemplifica: efectul PLACEBO este „pilula de zahar care face minuni”.

Efectul placebo este atât de puternic încât producătorii de medicamente se străduiesc să demonstreze pentru noile medicamente că efectul acestora este mai puternic decât Placebo. Cu alte cuvinte vor să demonstreze că medicamentul respectiv face într-adevăr ceva mai mult pentru sănătatea noastră decât reuşim să facem noi înşine, folosind mintea noastră (de cele mai multe ori neantrenată în arta autosugestiei).

Placebo nu este altceva decât o autosugestie puternică şi funcţionează în felul următor: persoana care primeşte “pastila de zahar” este informată că “are privilegiul” de a testa un nou medicament împotriva afecţiunii de care suferă.

Acea persoană crede că “efectele medicamentului” sunt reale şi că se va însănătoşi după tratamentul respectiv. Crede cu toată convingerea, fără nicio urma de îndoială, că pastila respectivă are un efect extraordinar.

În acel moment îşi depăşeşte factorul critic al minţii conştiente şi instalează în mintea subconştientă credinţa că se va însănătoşi. Are expectativa mentală a rezultatului pozitiv. ştiind că va obţine acel rezultat.

Nu face efort să creadă, nu se străduieşte să găsească explicaţii raţionale.

In acest mod functioneaza autosugestia. In articolul urmator am sa va prezint cateva aspecte practice de a folosi autosugestia pentru a obtine schimbarile pe care le dorim.
Invatarea autohipnozei si autosugestiei

2 comentarii:

  1. Multumesc pentru comentariu. Deoarece prefer sa spunem lucrurilor pe nume, astept mai multe clarificari despre termenii urmatori : "teren periculos", "efecte ale caror limite nu le cunosti bine", "responsabilitatea pentru ceea ce faci", "practica de care nu esti sigur".
    Sunt interesat sa primesc feedback (constructiv) si sa ma perfectionez continuu.
    Mi-ar face placere sa continuam aceasta discutie prin depasirea fazei de "anonimat", iar daca lucrurile devin interesante, poate chiar printr-un dialog real.

    RăspundețiȘtergere
  2. superrb...mi-ar face mare placere sa invat si eu tehnica autohipnozei.Daca mai ai materiale mi-ar face o deosebita placere sa te mai vad in actiune poate invat si eu sa ma relaxez in felul asta.MS

    RăspundețiȘtergere