duminică, 6 iunie 2010

2 metode de a realiza schimbările pozitive pe care le dorim

V-am promis în articolul precedent mai multe detalii despre cele două modalitaţi de a realiza schimbări fundamentale la nivelul minţii subconştiente.

Prima metodă este condiţionarea clasică pavloviană. Ce înseamnă aceasta: înseamnă că, atunci când cuplăm un stimul cu o acţiune şi repetăm această combinaţie de mai multe ori, la un moment dat stimulul va deveni un declanşator pentru acţiunea respectivă. De exemplu cafeaua poate, pentru anumite persoane să fie un declanşator pentru aprinderea unei ţigări. Prin condiţionare, de fiecare dată când persoana respectivă se află în faţă unei ceşti cu cafea, îşi aprinde ţigara în mod automat. De cele mai multe ori nici nu conştientizează acest lucru.

Cum putem folosi condiţionarea pentru a aduce schimbări pozitive în viaţa noastră? Răspunsul este următorul: prin crearea ritualurilor pozitive.

Eu am următorul ritual: dimineaţa, după ce mă trezesc, mă aşez la masă şi mă apuc de citit. Ce citesc: îmi citesc obiectivele pe care vreau să le realizez. În fiecare dimineaţă, în fiecare zi fără excepţie. Pentru mine trezitul dimineaţa = citirea obiectivelor. După câteva săptămâni automatismul se instalează şi nu trebuie să mai fac niciun efort: se întâmplă în fiecare zi.

Puterea ritualului pozitiv este extraordinară: condiţionând de exemplu trezitul de dimineaţă cu o acţiune pozitivă (mişcare fizică, trecerea în revistă a obiectivelor sau a sarcinilor zilnice, scrierea unui articol etc), putem declanşa automat acel lucru, putem să-l ancorăm în subconştient.

Cat durează pană reuşim acest lucru?

Jim Loehr şi Tony Schwartz (autorii lucrării “The Power of Full Engagement”) sunt de părere că avem nevoie de cel puţin 30 de zile pentru a instala un obicei. Şi este recomandat să ne concentrăm asupra unui singur obicei pe care trebuie să-l integrăm într-un ritual zilnic.

Exemplele pe care autorii le analizează sunt Ivan Lendl şi Tiger Woods care au folosit (şi folosesc în continuare) ritualuri pentru a-şi condiţiona abilităţile sportive şi a-şi atinge obiectivele stabilite.

Ritualurile sunt modalităţi extraordinare de a transforma obiectivele şi priorităţile noastre în acţiuni pe care să le realizăm indiferent de condiţiile cu care ne confruntăm. Acestea reprezintă condiţionarea succesului.

Lipsa unui ritual este unul dinte motivele pentru care nu obţinem schimbările dorite. Deşi mergem la cursuri de dezvoltare personală de exemplu, după câteva zile sau săptămâni de la terminarea cursului revenim la vechile noastre obiceiuri, la rutina familiară, fără a implementa noile cunoştinţe primite. Suntem atraşi de “câmpul gravitaţional” al vechilor noastre obiceiuri”. Însă odată ce am depăşit acest moment, schimbarea “intră pe pilot automat” şi vom realiza lucrurile pe care le dorim foarte uşor, ni se vor părea absolut naturale.

Condiţionarea este o metoda intuitivă de a obţine schimbarea. Metoda contraintuitivă de a realiza aceleaşi schimbări se numeşte hipnoză. Dacă prima metodă este relativ greoaie şi necesită mai mult timp şi efort pentru a obţine rezultate, hipnoza este modul rapid de a lucra în mod direct cu elementele minţii subconştiente.

Ce este hipnoza?

 

Hipnoza este ocolirea factorului critic al mintii constiente si acceptarea gandirii selective acceptate.

Factorul critic este elementul care ne împiedica de cele mai multe ori sa ne schimbam. Este “câmpul gravitaţional” care necesită atât de mult efort pentru a-l depăşi.

Avem aşadar cele 2 metode de a obţine transformarea: prima metoda presupune depăşirea (demolarea) obstacolelor pentru a ne atinge obiectivele. Cea de-a doua elimină din start obstacolele şi ne dă posibilitatea de a sprinta spre finish. Cum putem folosi cea de-a doua metodă? Veţi afla în articolul viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu