luni, 23 ianuarie 2012

Puterea autosugestiei : Cum putem sa ne construim realitatea!

Legile mintii

Intreg universul este guvernat de anumite legi: nimic nu este intamplator, iar tot ceea ce exista functioneaza dupa anumite reguli.

Aceste reguli exista, fie ca le cunoastem sau le ignoram: de exemplu legea gravitatiei. Putem fi de acord sau o putem ignora; insa daca alegem cea de-a doua varianta avem posibilitatea de a simti imediat consecintelele...

La fel ca si legile fizicii, mintea umana functioneaza dupa mai multe reguli. Daca insa gravitatia poate fi usor “testata”, efectele produse de ignorarea sau incalcarea regulilor mintii sunt mult mai subtile.

Lucrurile pe care le asteptam, tind sa fie realizate!

Este probabil cea mai importanta “regula a mintii” :  - regula care explica anumite fenomene ce nu mai pot fi ignorate : “Legea Atractiei”, efectul placebo, efectul sincronicitatii si...hipnoza.

Toate aceste fenomene au fost observate insa nu au fost explicate riguros din punct de vedere stiintific. Insa nu pot fi ignorate : ele exista si vor exista si vor fi probabil explicate la un moment dat prin “formule” si “teorii” riguroase. Sau poate nu.......

Cum poate aceasta lege sa explice lucruri in aparenta inexplicabile?
Si de ce totusi.......”Legea atractiei” nu functioneaza intotdeauna? Dintr-un simplu motiv : “intelegerea teoretica” a acestei legi nu are nicio valoare daca nu este “inteleasa” in mod practic.

Nu este suficient sa dorim un lucru: este absolut necesal sa-l internalizam, sa-l aducem “in suflet”, sa credem... pentru a-l putea avea.

Teorie vs Practica

Avem 2 perspective din care putem lucra: prima este cea a mintii intelectuale: sa aplicam teoria, sa gasim argumente, sa ne gandim cum putem obtine un lucru, sa planificam, etc.

Mintea constienta se descurca foarte bine cu aceste lucruri, dar de cele mai multe ori doar cunoasterea teoretica nu ne ajuta. De exemplu, indiferent cat de mult studiem teoretic mersul pe bicicleta, vom invata sa mergem cu adevarat doar atunci cand actionam, cand ne asezam pe o bicicleta si exersam.

Cea de-a doua perspectiva este cea a mintii experientiale: mintea subconstienta. Odata ce am adus o idee la acest nivel, lucrurile se intampla! Nu mai avem nevoie sa ne gandim cum sa mergem pe bicicleta, pur si simplu mergem!
Stim ca detinem aceasta indemanare si mai ales credem ca putem. Si nu credem doar 99%, credem 100%.

Ceea ce ne putem imagina, putem realiza!

Incepand cu cea de-a doua jumatate a secolului trecut a aparut teoria care spune ca “Sistemul nervos raspunde doar la imagini mentale”. Acest concept a inceput sa fie testat si aplicat in special in sport, folosind tehnicile vizualizarilor creative. Sportivii “isi imaginau” proba sportiva si o exersau de nenumarate ori in minte pana atunci cand o “internalizau”, pana atunci cand reuseau sa creada ca pot sa doboare recordul. Iar apoi, in lumea reala, reuseau cu adevarat. De ce? Pentru ca facusera deja acest lucru, de multe ori..... in minte!

Imaginatie + Emotie – combinatia succesului!

Insa vizualizarile creative mai au nevoie de un ingredient “secret” pentru a functiona: de puterea emotiilor!
Doar simpla imaginatie nu este de ajuns: avem nevoie sa ne implicam si emotional in imaginea mentala: sa simtim ca putem atinge acel obiectiv, sa ne vedem in timp real, simtind toate emotiile ca si cum s-ar intampla in prezent.

In acest moment, mintea constienta este “provocarea” ce poate transforma tehnica vizualizarii intr-un esec!

Exista posibilitatea, in acest moment, sa intervina o alta regula a mintii: “Cu cat este mai mare efortul constient, cu atat este mai redus raspunsul subconstient”. Altfel spus, cu cat ne gandim mai mult atunci cand vizualizam, cu atat mai mult ne vom indeparta de performanta.

Inca odata domeniul sportiv este un exemplu: Pentru un atlet, “gandirea” este “moartea” performantei. Orice alt lucru in afara de ceea ce face ii va afecta in mod negativ rezultatele in proba sportiva.

Expectativa mentala (sau puterea credintei)

Credinta este cea care transforma un concept, o idee sau o sugestie in realitate. De ce? Pentru ca este un vehicul (sau un trenulet daca vreti) care transporta un nou concept din “orasul” mintii constiente catre “continentul” subconstientului.

Astfel se poate explica de ce oamenii ajung sa faca “lucruri traznite” sau chiar periculoase: pentru ca ideea respectiva a ajuns in subconstient!
De asemenea se poate explica de ce alti oameni reusesc sa faca lucruri extraordinare chiar daca nu au nicio sansa (in mod teoretic) de a face acel lucru.

Cum reusim “sa credem” ceea ce dorim sa realizam?
Fiecare dintre noi avem foarte multe obiective pe care dorim sa le realizam. Unele dintre acestea “par” a fi realizabile, iar altele le consideram irealizabile. De ce? Pentru ca ne este greu sa credem ca le vom obtine, chiar daca, in mod constient, ni le dorim.

De exemplu: foarte multi oameni isi doresc sa castige o avere. Insa putini dintre acestia chiar reusesc. De ce unii reusesc si altii nu? Pentru ca cei dintai cred ca pot. Si gasesc dovezile in acest sens in permanenta, iar dovezile sunt indicatorii care ne anunta ca suntem pe drumul cel bun!

Aici intervine inca un secret: putem cauta doar acele dovezi de care avem nevoie! Cu alte cuvinte sa ne deschidem catre posibilitate, catre oportunitate, sa cautam confirmarile care ne ajuta sa credem. Sa credem in propriul nostru succes. Henry Ford spunea : “If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're right.” Altfel spus, indiferent de ceea ce crezi (sau alegi), ai dreptate!
Si nu intamplator Ford a fost unul dintre cei mai bogati oameni din lume...

Credinta ne ajuta sa reusim atunci cand totul pare impotriva noastra!

Cand spun credinta nu ma refer la aspectul religios. Ma refer la acea incredere de neclintit ca lucrurile se vor intampla asa cum dorim!
Aceasta abilitate o are fiecare dintre noi, indiferent de nivelul intelectual, de sex, de conditiile sociale sau materiale, indiferent de abilitatile sau calitatile fizice!

Iar pentru ca o demonstratie face “cat o mie de cuvinte”, va ofer in final o mostra de “inexplicabil”: folosirea autosugestiei pentru a realiza un lucru imposibil din punct de vedere stiintific: anestezia (eliminarea senzatiei de durere) realizata prin autosugestie.

In aceste demonstratii filmate “l-am testat” pe Catalin intr-o maniera grosolana dar sugestiva. Veti putea urmari puterea mintii umane in actiune! Vizionare placuta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu