luni, 16 mai 2011

Anestezia hipnotică

Posibilitatea de a crea efecte anestezice cu ajutorul hipnozei a fost folosită încă din secolul 19, la scurt timp după ce medicul scoţian James Braid a „patentat” aceasta stare specială a minţii sub denumirea de „hipnoză” (în mitologia greaca Hypnos este zeul somnului).

Primele aplicaţii ale anesteziei hipnotice au fost realizate tot de un medic scoţian : James Esdaile. Esdaile a lucrat ca medic într-un spital din Calcutta, India şi în timp de câţiva ani a perfectat o tehnică de anestezie cu ajutorul căreia a realizat numeroase intervenţii chirurgicale fără a folosi nicio substanţă chimică (anestezia chimică a fost inventată cu câţiva mai târziu).

La vremea respectivă rata de mortalitate că urmare a intervenţiilor chirurgicale era inimaginabilă; totuşi Esdaile folosind anestezia hipnotică a observat că pacienţii sai supravieţuiesc (fără a suferi şocul teribil din timpul operaţiei) şi se refac mult mai bine după operaţie, comparativ cu „performantele” obţinute de pacienţii altor medici.

Încrezător că noua sa metodă poate aduce o contribuţie semnificativă în domeniul medical, Esdaile s-a întors în Anglia şi a prezentat tehnica sa Colegiului Regal de Medicină. Din nefericire, somităţile medicale din acea vreme nu au fost impresionate favorabil şi au concluzionat că „Dumnezeu a lăsat durerea cu un scop (benefic??). Durerea este necesară bolnavului. Aceasta este voinţa Domnului”.

Cu toate acestea, câţiva ani mai târziu, pentru prima dată în istoria lumii, „Dumnezeu îşi va schimba voinţa”, iar regina Angliei va naşte folosind primul anestezic chimic – cloroformul.

Astfel anestezia hipnotică, fără efecte secundare a lui Esdaile a rămas într-un anonimat aproape total, iar noua descoperire va avansa (lăsând de asemenea în anonimat destul de multe victime până la descoperirea principiilor de dozaj ale substanţei anestezice).

Jumătate de secol mai târziu, anestezia hipnotică va „ieşi din nou la suprafaţă” fiind pusă la cele mai grele probe. De aceasta dată, ocazia a fost adusa de Primul Război Mondial în bătălia de la Verdun, una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria modernă. Numărul răniţilor a fost atât de mare încât rezervele de anestezic s-au epuizat imediat. Medicii au fost nevoiţi să opereze fără anestezie mii de răniţi. Însa unii dintre aceşti doctori cunoşteau tehnicile anesteziei hipnotice şi le-au aplicat cu succes.

În deceniile ce au urmat aceste tehnici au fost perfecţionate şi folosite de mai mulţi doctori. Unul dinte cei mai influenţi hipnotisti, Dave Elman a predat în cursurile sale de hipnoză tehnici avansate de anestezie. Efectele tehnicilor sale erau incredibile (chiar şi pentru momentul prezent).

Elman a predat aceste tehnici numai cadrelor medicale – peste 3000 de medici din Statele Unite ale Americii au învăţat să obţină anestezia hipnotică pentru intervenţii uşoare în mai puţin de 1 minut. Primul caz de intervenţie chirurgicală complexă (operaţie pe cord) a fost realizat de către studenţii lui Dave Elman în anii '50. De asemenea studenţii lui Elman au fost primii medici care au folosit hipnoza pentru naşteri naturale fără durere – sunt probabil câteva mii de astfel de cazuri documentate medical.

Elman a fost primul hipnotist care a inventat metode ştiinţifice de a obţine anestezia prin hipnoză, simple, rapide, eficiente şi uşor de aplicat într-un cabinet medical. Tehnicile lui Elman au avut un efect hotărâtor pentru acceptarea hipnozei ca şi tehnică complementară în practica medicală de către Asociaţia Medicală Americană în anul 1958.

Puteţi urmări mai jos o demonstraţie de anestezie hipnotică :

Ceea ce este şi mai interesant este faptul că această anestezie a fost obţinută prin autosugestie şi autohipnoza.

Puteţi observa cât de uşor poate fi realizată anestezia hipnotică : în doar câteva secunde „pacientul” obţine transa şi anestezia locală !

Pentru a demonstra că aceasta performanţă nu este doar o întâmplare şi că este absolut reală, am repetat această procedură într-o demonstraţie „live” :

 

Care sunt aplicaţiile anesteziei : pentru orice manevră medicală dureroasă : de la intervenţii stomatologice până la intervenţii chirurgicale, anestezia hipnotică poate înlocui cu succes anestezia chimică (bineînţeles dacă doctorul cunoaşte tehnica şi are experienţa necesară).

O aplicaţie importantă este naşterea fără dureri cu ajutorul hipnozei (sau autohipnozei), aplicaţie ce elimina traumele nou născutului şi reduce semnificativ riscurile naşterii şi pentru mamă.

luni, 9 mai 2011

Aplicaţiile hipnozei

Care sunt problemele care pot fi rezolvate cu ajutorul hipnozei?

Exista o gamă largă de aplicaţii care se înscriu în 2 mari categorii :

  1. Aplicaţii medicale

  2. Aplicaţii non-medicale

1. Aplicaţiile medicale sunt cele care presupun intervenţia unui medic specialist care diagnostichează şi prescrie un tratament pentru a vindeca o afecţiune fizică sau psihică.

Practic, o problemă diagnosticabilă medical se înscrie în această categorie : aproape orice afecţiune de origine psihogenă (generată de către minte), începând cu o simplă gastrită produsă din cauza stresului până la cele mai cumplite boli autoimune, auto distructive ca şi cancerul.

Chiar şi cancerul poate fi tratat cu ajutorul hipnozei?

Răspunsul este afirmativ. Care sunt dovezile ? Cine poate dovedi acest lucru ?

În sprijinul acestei afirmaţii stau sute de cazuri ale unor pacienţi suferinzi de cancer care au reuşit să treacă cu succes peste această maladie neiertătoare cu ajutorul hipnozei, sub îndrumarea lui Steve Parkhill.

Probabil unul dintre cei mai buni hipnotisti din lume (deşi aproape necunoscut), Steve a lucrat în special cu bolnavii de cancer aflaţi în faza terminală, cu acei oameni cărora medicina tradiţională nu le-a dat nicio şansă de supravieţuire.

Oamenii trimişi să moară acasă de către medici au reuşit să se vindece complet cu ajutorul tehnicilor hipnotice folosite de Steve, aceleaşi tehnici pe care vi le-am prezentat în capitolele anterioare.

Rata de succes pentru clienţii lui Steve depăşeşte 80 %. Iar atunci când medicina tradiţională prognostichează 0 % şanse de vindecare, se pare totuşi că hipnoza funcţionează foarte bine în acest caz, nu-i asa? Puteţi urmări un fragment dintr-o emisiune cu Steve:

 

Steve Parkhill a prezentat concluziile muncii sale în tratarea cancerului cu ajutorul hipnozei în lucrarea „Answer Cancer – The Healing of a Nation”, o carte extraordinară ce explica atât condiţiile de apariţie ale cancerului dar şi metodele folosite pentru a vindeca complet persoanele aflate în suferinţă.

Dacă hipnoza poate fi folosita cu succes împotriva cancerului atunci înseamnă că poate fi folosită cu succes şi pentru alte afecţiuni medicale, iar practica a dovedit acest lucru în sute de mii de cazuri de boli cu origine psihogenă: astm bronhic, aproape orice tip de alergie, problemele tubului digestiv (gastrită, ulcerul gastric, simptomul colonului iritabil), o mare parte din boli de piele având cauze medicale necunoscute (psoriazis, eczema, vitiligo), boala lui Crohn, fibromialgia, impotenţa şi frigiditatea psihogenă, hipertensiunea arterială, diabetul..... şi lista poate continua...

Un aspect foarte interesat îl reprezintă aplicaţiile medicale ce presupun modelarea corpului cu ajutorul minţii : încă din anii '70 medicii au demonstrat prin studii practice posibilitatea de a modifica forma şi mărimea sânilor cu ajutorului hipnozei.

Rezultatele obţinute au fost publicate în lucrări şi rapoarte medicale (scrise de mai mulţi medici ce au lucrat independent) care atestă rezultate pozitive în acest sens.

Una dintre aplicaţiile hipnotice cel mai des folosite şi apreciate atât de pacienţi cât şi de medicii practicanţi este anestezia hipnotică, aplicaţie despre care vom discuta pe larg în capitolul următor.

O alta categorie sunt afecţiuni psihologice, în general probleme emoţionale cronice şi dificil de tratat (chiar şi cu medicaţie): fobia, anxietatea cronică, depresia cronică, etc.

2.Aplicaţiile non-medicale sunt acele aplicaţii care nu necesită intervenţia unui medic specialist : sunt problemele obişnuite ale oamenilor obişnuiţi

În aceasta categorii se înscriu probleme cu ar fi: renunţarea la fumat, slăbitul, îmbunătăţirea atenţiei şi a concentraţiei, îmbunatăţirea respectului şi a imaginii personale, deprinderea abilităţii de a vorbi în public, îmbunătăţirea performanţelor intelectuale şi fizice.

Tot în categoria aplicaţiilor non-medicale intra şi cele recreaţionale : hipnoza pentru relaxare, hipnoza de divertisment (spectacolele de hipnoză), găsirea obiectelor pierdute şi, bineînţeles aplicaţii metafizice pentru cei interesaţi de „cunoaşterea neconvenţională”: regresie în vieţi anterioare, obţinerea unor stări înalte de conştiinţă, experienţe extracorporale..... şi lista poate continua.

De asemenea, experienţele hipnotice pot fi asistate de către un operator (hipnotistul) care ghidează o persoană sau pot fi neasistate în cazul folosirii autohipnozei.